1 april was het zover; de vloot van maar liefst 100 stuks elektrische bussen was compleet en Connexxion kon starten met de dienstregelingen op en rondom Schiphol. Tijd om nu, een kleine 5 maanden later, de balans op te maken met Peter de Winter en Steven Pots van Vervoerregio Amsterdam, die vertellen hoe het gaat met deze fluisterende, milieuvriendelijke voertuigen.

Doe mee met de conversatie

31 reacties

  1. Waarom zijn de accu’s in het dak verwerkt? Om het zwaartepunt zo laag mogelijk te houden had ik verwacht dat ze onder de vloer zouden zitten.

  2. Leuk artikel. Het jammer dat GVB zo achterloopt. De trolleybussen van Van Huffelen die in 2017 zouden rondrijden zijn compleet verdampt. 😉

    @Remko Ik kan me zo voorstellen accu’s onderop lastig te implementeren zijn als je bussen met lage vloer en dus gelijkvloerse instap wilt houden.

  3. @Renske: interessant artikel. Succes met je nieuwe werkplek, loopt het daar zo gesmeerd dat je gauw maar weer terug bent gegaan naar Metro en Tram … of macht der gewoonte? 😉

  4. @Patrick, haha, er moeten nog een aantal zaken aangepast worden… Groet, Renske

  5. @ Renske: Leuk artikel met goede informatie én een positief verhaal. Dit laat meteen zien dat er veel meer te melden valt over het OV in en rond Amsterdam, dan alleen over de metro… Dus, goede actie om de website op deze manier voort te zetten! Gaat zo door!

  6. Ik zie de gelede elektrische bussen van VDL regelmatig in en om Amstelland en Schiphol rijden. Volgende mij rijden er 2 typen rond. De op de foto staande wit/pastelkleur getinte bussen met meegespoten wielkappen (veiligheid, zuiniger rijden?), dezelfde bussen die ook al voor langere tijd in de Brabantse provincie rondrijden. Daarnaast de bussen in de bekende rood/grijze RNET kleuren, zonder wielkappen.

    Waarom is hier niet voor 1 type gekozen? Of wordt er in een pilot gekeken welke van de twee de beste performance heeft?

  7. @PatrickCAL

    Nee er wordt geen test gehouden, welk type bus is de beste keuze? Voor Schipholnet, is gekozen voor een luxere uitvoering, van de VDL Citea SLFA-181. Zoals te zien is op de foto’s. Voor de omliggende lijnen regio Amsterdam is de zelfde bus aangeschaft, in de R-Net huisstijl. Dit is de standaard uitvoering Citea SLFA-180.

  8. @HvI Nog niet, zijn nog bezig met de nodige testritten. Medio september is de laatste planning.

  9. @n-evo Er loopt een aanbesteding voor 31 E Bussen GVB Amsterdam. We moeten nog geduld hebben. oktober, vind bekendmaking plaats welke fabrikant. Dan is er 20 dagen bezwaar termijn van de afgewezen fabrikanten. december 2018 is de contract ondertekening met de fabrikant. Levering bussen eind 2019.

  10. @n-evo, Renske: het lijkt mij ook aannemelijk dat lage vloeren het argument zijn, maar vraag mij dan af wat het effect is op overhellen in bochten.

    Verder vind ik het mooi zoveel reacties te lezen die wat toevoegen. Er zit een hoop kennis bij de volgers 🙂

  11. @Martijn Roos Yup, maar dat worden gewoon Opportunity Charging (OC) e-bussen i.p.v. In Motion Charging (IMC) zoals Van Huffelen eerder naar buiten bracht. Ook de gemeente/VRA leek tot het laatste moment uit te gaan van IMC-techniek. Ik ben vooral benieuwd waarom IMC voorlopig van tafel is.

    https://www.ovpro.nl/bus/2014/10/14/gvb-directeur-vanaf-2017-trolleybussen-in-amsterdam/

    https://www.parool.nl/binnenland/de-trolleybus-komt-naar-amsterdam~a3765699/

    Voor de lezer die niet weet wat OC versus IMC is:

    Bij Opportunity Charging moeten bussen op accu bij vaste laadpunten stilstaand opladen. Dat zijn de huidige e-bussen van Connexxion en EBS.

    In Motion Charging-bussen zijn trolleybussen met accu’s. Deze bussen rijden deel van de route onder bovenleiding en laden al rijdend op. Ze kunnen vervolgens een deel van de route zonder bovenleiding rijden op accu. De traditionele trolleybus, zoals in Arnhem, moet de hele route onder draad rijden.

  12. Nu de noordlijnen niet meer door de tunnel gaan (de 34 en 35 dan), zouden deze lijnen samen met de 38 geschikt zijn voor motion charging.

    Ook het ontbreken van trambovenleiding helpt hierbij hoewel dit laatste geen probleem hoeft te zijn (voorbeelden: Bern, Zürich, Innsbruck).

    Nadeel van motion charging is de bovenleiding. Voordeel is dat je geen bus kwijt bent die aan de laadpaal staat te lurken voordat die verder kan.

    Ik snap wel dat een geïsoleerd bedrijf met afwijkende laadmethode met bijbehorende bussen ook niet alles is.

  13. @Leo Iske. Voor zover ik me kan herinneren was IMC vooral de bedoeling voor de drukkere buslijnen zoals 18, 22, 48 en 69 omdat GVB anders te veel bussen kwijt zou zijn voor opladen.

    Onder ’t IJ hoef je ‘alleen maar’ de lijnen op te hangen voor trolleybussen en aan te sluiten op de onderstations van het tramnetwerk. Boven ’t IJ heb je die luxe niet en wordt het – denk ik – een erg duur grapje. Het zou natuurlijk wel leuk zijn om in Noord een uitgebreid trolleybusnetwerk te krijgen als tegenhanger van de trams in het zuiden, maar het moet ook economisch haalbaar zijn. 🙂

  14. @Leo, dank voor deze toevoeging. Ik plan momenteel een interview met EBS in zodat ik wat dieper kan ingaan op jullie vragen. Groet, Renske

  15. @Martijn, ik zet dit onderwerp meteen voor oktober op de redactielijst. Groet, Renske

  16. @Remko, hierbij het antwoord van Steven wat betreft de accu’s: de bussen die nu rijden zijn feitelijk dieselbussen die geschikt zijn gemaakt voor ZE. De accu’s zijn vrij groot en zijn op dit moment nog niet te verwerken in vloer, wanden o.i.d. Groet, Renske

  17. @Patrick, hierbij het antwoord van Steven: de R-net bussen en Schipholnetbussen zijn onderhuids hetzelfde. ze hebben een andere kleur vanwege het feit dat de helft op R-netlijnen rijdt en de helft op Schiphol. Verder heeft de voorkant van de Schipholnetbus een zgn. BRT-look (bus Rapid Transit, vrij vertaald Hoogwaardig openbaar vervoer). Hiervoor is gekozen om het hoogwaardige karakter op Schiphol te onderstrepen. Deze look heeft tot gevolg dat deze bussen slechts 1 deur aan de voorzijde hebben, waar de R-netbussen 2 deuren hebben. Op Schipholnet is dat vanwege het open-instapregime (reizigers mogen ook bij de achterste deuren instappen) mogelijk, op R-net kan 1 deur de doorstroming verhinderen. Groet, Renske

  18. @Renske van Bers, Vervoerregio Amsterdam Okay. We blijven de laatste ontwikkelingen volgen rondom de ZEB bussen voor GVB-Amsterdam

  19. @n-evo IMC, bleek toch duurder te zijn in de ontwikkeling. En het is ook nog niet zover ontwikkeld, als inzet reguliere bussen in exploitatie. Vervoerder BRENG, Arnhem, is al ruim 4 jaar met dit project bezig. Er rijdt nog geen omgebouwde HESS Trolley in Arnhem…

  20. @Martijn Roos Waarom zelf ontwikkelen als je een kant-en-klare bus kan kopen? In Duitsland en Zwitserland rijden al trolleybussen met accu’s in reguliere passagiersdienst. Een van die trolleybussen is zelfs op bezoek geweest in Arnhem en heeft een ritje gemaakt naar – ik geloof – Wageningen op accu. In Arnhem reed ie diezelfde bus weer onder draad. GVB is daar zelfs wezen kijken.

    http://www.knorr-bremse.nl/nl/press/pressreleases/press_detail_29120.jsp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *