Het Burgemeester van Stamplein in Hoofddorp is een levendig plein op de woensdagmiddag. Een vader met bakfiets fietst langs, verschillende mensen zoeven op de elektrische step over de rode bakstenen, een ouder echtpaar loopt met de rollator in de zon. Er zijn winkelaars, wandelaars, iemand op krukken, rolstoelgebruikers, scootmobiel rijders en zelfs iemand op een ligfiets komt voorbij.
Het is dan ook de perfecte locatie voor het startschot van de campagne ‘Met Elkaar Overweg’. Deze regionale campagne – op initiatief van de Vervoerregio – moet bijdragen aan bewustwording van verkeersgebruikers over de ruimte die ze innemen op de weg. En dat het belangrijk is om de weg te delen met anderen. Om de campagne te openen werd er een parcours uitgezet en konden inwoners in een bumperbal kruipen en een parcours af te leggen. Waarbij ze niet tegen elkaar aan mochten botsen en elkaar de ruimte moesten geven.
Drukker op de weg
Het thema ‘Met elkaar overweg’ benadrukt het gezamenlijke aspect. Het verwijst naar het gezegde ‘goed met elkaar overweg kunnen’, en naar het letterlijk met elkaar op de weg zijn. Want er zijn steeds meer verschillende weggebruikers die vaak tegelijk op de weg zijn. Zoals wielrenners, (elektrische)fietsers, maaltijdbezorgers, scooters, enzovoort. Dit leidt regelmatig tot onderlinge frustraties, irritaties en in het ergste geval zelfs tot ongelukken. Marja Ruigrok, Dagelijks Bestuurlid van de Vervoerregio Amsterdam en wethouder Haarlemmermeer, herkent dit: ‘Het wordt steeds drukker en voller op de weg. We willen met elkaar overweg kunnen. Dus: meer rekening houden met elkaar, respect tonen, regels naleven… elkaar de ruimte gunnen.’
Verschillend vervoer, zelfde bestemming
Om die boodschap te benadrukken staan op de beelden van de campagne telkens twee weggebruikers die zich verschillend voortbewegen, maar wel hetzelfde doel hebben. Natascha Shahbaziane, programmamanager bij de Vervoerregio: ‘We willen echt laten zien dat veel mensen in het verkeer hetzelfde willen. Bijvoorbeeld ontspannen, een maaltijd halen of naar een afspraak gaan. Alleen kiezen we allemaal een andere manier van verplaatsen. Daarom is het belangrijk te bedenken dat de ander niet een concurrent is, maar iemand voor wie er ook plek is op de weg.’ Op de posters is expres gekozen voor groepen die – gebaseerd op onderzoek – vaak conflicterend zijn, zoals motorrijders en wielrenners.